Tips när du köper förlovningsring

Ska du köpa en förlovningsring till dig själv eller din älskade? Grattis! Det finns få smycken som symboliserar hopp, förväntan och kärlek så mycket som förlovningsringen. Många tycker dock att det är både spännande och lite läskigt att köpa förlovningsring, framför allt om förlovningen är en överraskning. Att köpa ring åt någon annan är svårt, men med några smarta tips blir det lättare. Här hittar du bästa tipsen när du ska köpa en förlovningsring åt din partner.

Utgå från personens livsstil

Det finns massor av olika sorters ringar att välja bland, men de populäraste modellerna är solitärringar, alliansringar, sidostensringar och släta ringar. De flesta män väljer en slät förlovningsring, men för kvinnor är det däremot större variation. Att ge en solitärring, det vill säga en ring med en stor sten, är vanligt. Även sidostensringar med en stor sten och många mindre små blir allt mer vanligt förekommande. En alliansring är en slät ring med små stenar. Det viktigaste är att välja den ring som du tror passar din partners preferenser och livsstil bäst. Exempelvis kan det vara bra att utgå från om hen arbetar mycket med händerna eller är väldigt sportig. I så fall kan det vara bra med en slät ring eller en alliansring eftersom de inte har någon sten som kan fastna i saker.

Utgå från personens färger & stil

Det vanligaste är att välja en ring i silver, vitguld, gulguld, platina eller roséguld. Silver och vitguld passar generellt sett personer med kall hudton och gulguld passar personer med varm hudton. Roségul passar de flesta hudtoner. När du köper en ring eller smycken till någon annan kan det vara svårt att veta vilken metall du bör välja. Ett tips är att titta i personens smyckeskrin och observera vad hen vanligtvis har för metall på övriga smycken. Detta ger en god indikation vilken typ av metall som hen passar i. Gult guld är den vanligaste metallen på förlovningsringar och många väljer detta eftersom det är ett relativt säkert kort.

Välj storlek baserat på andra smycken

Storleken är en annan aspekt som är problematisk när du köper smycken till någon annan. När det gäller en förlovningsring är det såklart viktigt att det blir rätt, men de flesta smyckesbutiker kan justera storleken i efterhand. De flesta vill dock att det ska bli rätt från början. Ett tips är att låna en eller flera ringar från din partner och ta med till en smyckesbutik eller juvelerare. Där kan de hjälpa dig att ta reda på vilken storlek ringarna har. Se dock till att välja en ring som passar på det avsedda fingret.

Nödlösningen om du är osäker

Förlovningsringen ska vara med under resten av livet och därför är det viktigt att beslutet känns rätt. Om du inte känner dig helt säker är det bättre att vänta och låta din partner vara med och prova ut ringen efter att du har ställt den stora frågan.