Smyckestraditioner vid förlovning & vigsel

Förlovning och vigsel är förenat med många traditioner som skiljer sig mellan olika kulturer. Även när det gäller smycken ser traditionerna något annorlunda ut, även om de flesta länder har ringar som symboliserar den eviga kärleken. Ringen är ett tecken på att två personer hör ihop. Dess runda utformning symboliserar evig lycka och den slutna cirkeln har varken en början eller ett slut. Här kan du läsa mer om svenska smyckestraditioner vid förlovning och vigsel samt hur de skiljer sig från andra länder.

Förlovningsring

I Sverige får både mannen och kvinnan en förlovningsring vid förlovning. Detta är relativt unikt och endast i Norge, Finland, Danmark, Nederländerna, Tyskland och Brasilien får även mannen en ring. I Sverige bärs förlovningsringarna på ringfingret på den vänstra handen. Detta är normen i de flesta länder, bland annat i USA. Däremot bärs ringen på höger hand i bland annat Danmark och Tyskland. Förr var förlovningsringarna i Sverige nästan alltid släta, men idag är det allt mer populärt att välja ringar med en eller flera ädelstenar. I andra länder har det under längre tid varit vanligt med betydligt mer utsmyckade ringar och denna trend har börjar sprida sig till Sverige.

Vigselring

Enligt svensk tradition är det bara bruden som får en till ring vid vigsel. Mannens ring byter status från förlovningsring till vigselring. Kvinnans vigselring brukar oftast matcha förlovningsringen. Ofta ges en slät alliansring om hon har en solitärring som förlovningsring. Det finns dock inga rätt eller fel och det är alltid upp till brudparet att bestämma vilka ringar som de gillar bäst. Det finns inte heller något krav på att kvinnan ska ha två ringar, men det är den svenska traditionen.