Populära ädelstenar

Det finns ädelstenar i alla möjliga färger, vilket gör att de är populära i smycken. En ädelsten är en bit mineral eller bergart som slipats för att få en viss form, storlek och lyster. När dessa stenar slipas och poleras och används i smycken kallas de vanligtvis för juveler. Vissa ädelstenar är mycket sällsynta och kostar därför väldigt mycket. Här kan du läsa mer om några av de populäraste ädelstenarna för smycken.

Safir

Safirer är fantastiska att använda i smycken eftersom de finns i många olika färger. Den mest kända är den kornblå färgen, men de förekommer rosa, gröna, violetta och orangea safirer. Det finns dock inte röda safirer eftersom de per definition heter rubiner. Safirer är en varietet av mineralet korund och går att hitta i bland annat Burma, Sri Lanka och Brasilien.

Rubin

Rubinen är en röd ädelsten av mineralet korund. Den åtråvärda röda färgen kommer från små mängder av krom. Ädelstenen kan även ha en brunaktig färg, men det är den röda stenen som är den mest exklusiva.

Smaragd & akvamarin

Smaragd är en grön ädelsten som finns i många kronjuveler. Det är en art beryll med en klargrön färg som kan skifta från ljust till mörkt. Den karaktäristiska färgen kommer från krom och vanadin. Även den ljusblå ädelstenen akvamarin ingår i beryllgruppen.