Dyraste diamanterna

Diamanten är den hårdaste och mest exklusiva ädelstenen. Diamanten är kristalliserat kol och det finns inget hårdare material. Det finns syntetiska diameter som är billigare än naturliga. Denna mycket dyrbara ädelsten har gett upphov till stora konflikter i områden där gruvorna finns. Bland annat användes diamanter för att finansiera inbördeskriget i Sierra Leone. Diamanten är även en symbol för evig kärlek och många väljer att smycka förlovnings- och vigselringar med diamanter. Detta har gett upphov till många mycket dyra diamanter som sålts på auktion. Här kan du läsa mer om några av dessa.

The Blue Moon

Den 12,03 karat stora blå diamanten Blue Moon såldes för nästan en halv miljard kronor på en auktion på Sotheby’s i Genève år 2015. Den slog då rekord som den dyraste diamanten i världen.

The Princie

Den 34,65 karat stora rosa diamanten såldes av auktionsfirman Christie’s för 39,3 miljoner dollar år 2013. Vid den tidpunkten var det den dyraste diamanten som sålts. Den ägdes tidigare av den kungafamiljen i indiska Hyderabad.

The Pink Dream

Denna rosa dröm på 59,6 karat skapade enorma rubriker när den såldes för rekordsumman 83 miljoner dollar år 2013 på Sotheby’s. Köpet ogiltigförklarades dock efter att köparen inte kunde betala. Den finns fortfarande i Sotheby’s lager och värderas till rekordsumman 72 miljoner dollar.